[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7268″ img_size=”full” alignment=”center” style=”vc_box_rounded”][/vc_column][/vc_row][vc_row screen_margin_bottom=”40″ desktop_margin_bottom=”40″ tablet_margin_bottom=”40″ mobile_margin_bottom=”40″ brs_row_responsive_spacing=””][vc_column][vc_column_text]

در این آزمایشگاه جریان های یونی از خلال غشا سلول، و همچنین پتانسیل عمل سلول های تحریک پذیر بدن از قبیل سلول های عصبی و قلبی، با استفاده از دستگاه Patch-Clamp قابل اندازه گیری هستند. به علاوه میدان الکتریکی حاصل شده از بافت قلبی یا عصبی به وسیله دستگاه multielectrode array قابل ثبت و مطالعه می باشد.
در غشا سلولی کانال های یونی وجود دارند که عبور و مرور یون ها از خلال آن ها انجام می گیرد و این فرایند به تنظیم دقیق محتوای یونی محیط داخل و خارج سلولی یعنی مایع میان بافتی کمک می کند. در سلول های عصبی و قلبی این محتوای یونی در دو سوی غشای سلول، به نحوی تنظیم می شود که یک گرادیان الکتروشیمیایی ایجاد کرده و همین مساله ویژگی تحریک پذیر بودن را به این سلول ها می دهد. در واقع فعالیت فیزیولوژیک سلول های عصبی و قلبی وابسته به بروز پتانسیل عمل در آنها که به وسیله ی یک فرایند عبور و مرور هدفمند یون ها از خلال غشا رخ می دهد، میسر می گردد. و هرگونه اختلال در بروز پتانسیل عمل باعث اختلال در فعالیت فیزیولوژیک این سلول ها و در ابعاد بزرگتر اختلال در عمکرد بافت عصبی و عضله قلبی می گردد. بنابراین تنظیم دقیق الکترولیت ها در مایع میان بافتی و مایع داخل سلولی برای فعالیت طبیعی این سلول های بدن ضروری می باشد.
برخی از داروهایی که در صنعت داروسازی به هدف درمان یک بیماری خاص در یک ارگان خاص تولید می شوند دارای اثرات جانبی بر سایر بافت های بدن بوده که برخی از این اثرات جانبی تهدیدکننده حیات می باشند. از جمله این اثرات جانبی اثر سمیت قلبی داروها بوده که در اثر اختلال در عملکرد برخی از کانال های یونی غشای سلول قلبی بروز می کند و باعث اختلال در فعالیت فیزیولوژیک این سلول ها و در نتیجه اختلال در عملکرد قلب می گردد. سازمان غذا و داروی آمریکا قانونی مصوب کرده است که هر دارو در مراحل استانداردسازی باید تست سمیت قلبی را نیز در شرایط in vitro و in vivo طی کرده و فاقد این نوع اثرات جانبی باشد تا مجوز ورود به کارآزمایی بالینی و در صورت موفقیت ورود به بازار را دریافت نماید.
تست های in vitro معمولا با بیان کانال یونی پتاسیمی HERG در یک سلول غیرتحریک پذیر، معمولا HEK293، و اندازه گیری جریان یونی پتاسیم از خلال این کانال قبل و بعد از مواجهه با دارو انجام می گیرد. این تست، آزمون سمیت قلبی دارو است که یکی از تست های استاندارد سازمان غذا و داروی آمریکا می باشد.
در سال های اخیر با تکامل دانش سلول های بنیادی و توانایی تمایز این سلول ها به سلول های قلبی انسانی تمایل برای استفاده از آنها در تست های سمیت قلبی داروها در حال افزایش است. این فرایند که به Comprehensive in vitro proarrhythmia assay (CiPA) شهرت دارد درحال گذراندن مراحل انتهایی نگارش دستورالعمل ها و تصویب قوانین مربوطه برای ورود به جرگه تست های استاندارد تولید داروی سازمان عذا و دارو می باشد. در این نسخه جدید سمیت قلبی in vitro، معمولا سلول های قلبی انسانی حاصل از تمایز سلول های بنیادی پرتوان مورد استفاده قرار گرفته و به جای بررسی اثر دارو بر روی تنها یک کانال پتاسیمی HERG، اثر دارو بر روی عملکرد مجموعه کانال های یونی غشا بررسی شده و به صورت ثبت تغییرات میدان الکتریکی با دستگاه multielectrode array انجام می گیرد.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row screen_margin_bottom=”60″ desktop_margin_bottom=”60″ tablet_margin_bottom=”60″ mobile_margin_bottom=”60″ brs_row_responsive_spacing=””][vc_column][vc_accordion][vc_accordion_tab title=”سیستم Patch-Clamp”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]

این سیستم شامل یک آمپلی فایر، یک digitizer، میز ضریه گیر، میکروسکوپ و micromanipulator می باشد. جریان های یونی پتاسیمی از خلال کانال HERG به وسیله این سیستم ثبت و سپس به صورت off-line توسط نرم افزار clampfit مورد آنالیز قرار می گیرد. کاهش جریان یونی پتاسیمی یا هرگونه اختلال درconductivity کانال به صورت اثر سمیت قلبی داروی مربوطه گزارش خواهد شد.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″][vc_single_image image=”7327″ img_size=”full” alignment=”center” style=”vc_box_rounded”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”سیستم Multielectrode Array (MEA)”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]این سیستم شامل آمپلی فایر و پلیت مخصوص MEA می باشد. معمولا توده سلولی قلبی بر روی پلیت چسبانده می شود و پتانسیل خارج سلولی بافت قلبی قبل و بعد از تجویز دارو اندازه گیری می شود.

خدمات آزمایشگاه
– انجام تست استارد سمیت قلبی با استفاده از سیستم Patch-Clamp و سلول های HEK293 بیان کننده HERG
– انجام تست های سمیت قلبی با استفاده از سلول های قلبی تمایز یافته از سلول های بنیادی و سیستم MEA

نحوه ارائه خدمات
معمولا دارو از کمپانی داروسازی دریافت و تست سمیت قلبی برای آن انجام می گیرد. در حال حاضر تست روتین ثبت جریان های یونی پتاسیمی HERG با استفاده از سیستم patch clamp می باشد. پاسخ تست استاندارد در قالب یک فرم به کمپانی دارویی تحویل می شود.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″][vc_single_image image=”7326″ img_size=”full” alignment=”center” style=”vc_box_rounded”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_accordion_tab][/vc_accordion][/vc_column][/vc_row]